Zsolnay Kulturális Negyed

A Zsolnay Kulturális Negyed Pécs ékkövévé nőtte ki magát, egy új, különleges, Európában is szinte példa nélküli kulturális és művészeti bázissá válva.

Az egykori Zsolnay Porcelángyár területén található Zsolnay negyed egész évben várja a látogatókat, színes kulturális programkínálattal. Az időszaki események és kiállítások mellett a negyed az alábbi állandó programokkal és szolgáltatásokkal várja az érdeklődőket:

  • Planetárium

  • VR Univerzum

  • Labor – Interaktív Varázstér

  • Varázsóra – Látványos fizikai kísérletek a Zsolnay Negyedben

  • Bóbita Bábszínház

  • Kézműves boltok utcája

Pécs török építészeti örökségei

Pécs egyike azon magyar városoknak, ahol a mai napig tetten érhető az Oszmán-Török építészet.

A pécsi belvárosban, egymástól alig pár perc sétányira három, különleges épület látogatható meg ebből a korszakból:

  •  Gázi Kászim pasa dzsámija

  • Jakováli Hasszán pasa dzsámija

  • Memi pasa fürdője

  • Idrisz Baba türbéje

Pécsi Állatkert és Akvárium Terrárium

A pécsi állatkert 2016 óta felújított, modern környezettel várja látogatóit a Mecsek odalán.
Az állatkertben 300 faj 1500 egyede tekinthető meg.

Cella Septichora Látogatóközpont

– IV. századi ókeresztény sírépítmények az UNESCO világörökség része

Pécs város római kori elődje, Sopianae késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. A feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak korakeresztény temetkezési építészetét és művészetét. A magyarországi világörökségi helyszínek közül a pécsi ókeresztény temető kultúrtörténeti kategóriában nyert felvételt az UNESCO világörökségi listájára.

Baranya

Villány és vidéke

– Baranya déli részén terül el a borairól híres Villány. Villány, Villánykövesd és Palkonya talán a három legismerted és legkarakteresebb települése a borvidéknek. Bájos kis falusi házak, végtelen pincesorok és szőlőtőkék, mi kell még?

Óbánya

Óbánya egy festői szépségű kis falu amit gyakran emlegetnek a „magyar svájc”-ként. A kis sváb falu szép takaros házakkal várja a kikapcsolódni vágyókat. A faluban helyi, kézműves termékek vásárlására van lehetőség, illetve onnan indul egy turistaút is.

Siklós

Siklós városát a város fölé magasodó vár és fürdője teszik igazán különlegessé. A várban kiváló panoráma nyílik a villányi hegyek szőlőtőkékkel tarkított oldalaira. Egy villányi (pince) túra után a siklósi termálfürdő nyújt kikapcsolódást.